De vogels in mijn tuin.

Posted by on 31 May 2013 in Natuur | Comments Off on De vogels in mijn tuin.

U vindt hier de vogels die mijn tuin bevogelen, en waar ik veel plezier aan beleef.

Koolmees

Koolmees Koolmees

Volwassen koolmezen zijn circa 14 centimeter groot, hebben een spanwijdte van 22,5-25,5 centimeter en een gewicht van gemiddeld 17 gram. De koolmees heeft een zwarte kruin, witte wangvlekken, een gele borst en daarop overlangs een zwarte band. Mannetjes zijn te herkennen aan de duidelijk bredere zwarte band, maar ook aan de grotere hoeveelheid zwart tussen de poten en meer glans op de kop.

In mijn tuin: dagelijkse waarneming.

Pimpelmees

Pimpelmees Pimpelmees

Volwassen pimpelmezen zijn circa 12 centimeter groot met een spanwijdte van 17-20 centimeter en een gewicht van ongeveer 12-15 gram, dit is kleiner dan de koolmees. De pimpelmees heeft een vrij onmiskenbaar verenpak met zijn kobaltblauwe kruin, staart en vleugels die prachtig afsteken tegen het geel van zijn onderkant. Het verschil tussen mannetje en vrouwtje is vrijwel niet waar te nemen.

In mijn tuin: dagelijkse waarneming.

Groenling

groenling Groenling

Een groenling is ongeveer 15 centimeter lang. Het mannetje is olijfgroen van kleur, vooral op de stuit. De rug heeft een bruine tint en de onderzijde is meer geelachtig. De randen van de vleugel en de meeste staartpennen zijn aan de basis helder geel. De dikke snavel is bijna wit en de poten zijn vleeskleurig. Het wijfje is minder intensief van kleur, zij is meer grijsgroen en haar geel in de veren is veel valer

In mijn tuin: dagelijkse waarneming.

Vink

Vink Vink

Lengte ca. 15 cm. Poten bruin. Het mannetje is aan de onderzijde wijnrood, buik wat lichter. Kruin en nek leiblauw, voorhoofd zwart. Rug donkerroodbruin. Vleugel met twee witte banden. Groenachtige stuit. Staart met witte rand.Het vrouwtje is op de vleugel en staart bruiner; onderzijde lichtgrijsbruin; rug donkerder olijfgroen.

In mijn tuin: Bijna dagelijkse waarneming

Heggemus

HeggemusHeggemus

Ze worden 15 centimeter groot, ongeveer even groot als de huismus, maar onderscheiden zich door grijs op de kop. Deze vogel heeft duidelijke, donkerbruine strepen op de zijkant, roodbruine poten en zie je zelden of nooit in groepjes. Het mannetje en het vrouwtje dragen hetzelfde verenkleed. Hij heeft een hoge, heldere, vrij stereotiepe zang. Minder vaak te horen in de zomer

In mijn tuin: Bijna dagelijkse waarneming

Ringmus

Ringmus Ringmus

De ringmus wordt ongeveer 14 cm groot, een fractie kleiner dan de huismus. Zowel mannetje als vrouwtje hebben een kastanjebruine kruin, een zwarte wangvlek en een witte halsring. De wangvlek is een goed herkenbaar verschil met de huismus.

In mijn tuin: Bijna dagelijkse waarneming.

Turkse tortel

Turkse TortelTurkse Tortel

Deze vogel heeft een licht beigegrijs verenkleed, met een zwart-witte nekband en een contrasterende zwarte iris. De snavel is relatief kort en de poten leverkleurig. In de vlucht vallen de lichte vleugelpartijen en buitenste staartpennen op. De staart is van onderen voor de helft wit. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk. De lichaamslengte bedraagt 31 tot 34 cm en het gewicht 150 tot 200 gram.

In mijn tuin: Dagelijkse waarneming.

Staartmees

Staartmees Staartmees

Ze worden ongeveer 14 cm groot (daarvan neemt zijn staart 7 cm in beslag), ongeveer even groot als de koolmees. Staartmezen hebben een klein zwart/wit/roze lichaam met een zeer lange staart. Zijn zang bestaat uit korte kreten en roepgeluiden

In mijn tuin: 1 waarneming gedurende 2 weken ( voorjaar)

Boomkruiper

Boomkruiper Boomkruiper

Het vogeltje kan een grootte van twaalf centimeter bereiken en weegt ongeveer elf gram. De naar beneden gekromde, spitse snavel is ongeveer twaalf millimeter lang. De onderkant van de vogel is wit; de bovenkant heeft de kleur van boombast en het streepje boven zijn ogen is wit. Het mannetje en vrouwtje hebben dezelfde kleur. De relatief lange staart wordt gebruikt om zich af te zetten en om te sturen bij het vliegen.

In mijn tuin: een aantal keren waargenomen

Boomklever

Boomklever Boomklever

Boomklevers zijn de enige vogels die met evenveel gemak langs een boomstam omlaag- als omhoogklimmen en daarin onderscheiden ze zich met name van spechten en boomkruipers die alleen omhoogklimmen langs boomstammen.

In de winter is hij een geregelde bezoeker van tuinen waarin pinda’s worden aangeboden.

In mijn tuin: aantal keren waargenomen.

Ekster

Ekster Ekster

Met zijn opvallende zwart-witte verenkleed is de ekster een van de gemakkelijkst te herkennen vogels Zijn kostje scharrelt hij op de grond bij elkaar en bestaat voornamelijk uit insecten en aas. ‘s Winters eet hij ook wel zaad (van de voertafel) en andere plantaardige bestanddelen.

In mijn tuin: aantal keren waargenomen. ( zijn bij mij niet echt welkom, omdat ze te veel van de zaden van de kleinere vogels eten.).

Huismus

Huismus Huismus

De huismus is 14 tot 16 cm lang en weegt maximaal 30 gram. Het mannetje heeft een grijze kruin en grijze wangen, een zwarte keel en borst, een zwart masker met witte stip achter het oog, een witte streep over de vleugels, en in het broedseizoen een zwarte snavel.

Het vrouwtje heeft een minder contrastrijke tekening dan het mannetje, een lichte oogstreep, enige tekening op rug en vleugels en een effen licht grijs/bruine borst.

In mijn tuin: dagelijkse waarneming

Spreeuw

Spreeuw Spreeuw

Een vogel met een glanzend zwart met, vooral in het zonnetje, een weerschijn van bronsgroen (kop en achterhoofd) verenkleed. Behalve voor kenners is er eigenlijk nauwelijks onderscheid te maken tussen het mannetje en het vrouwtje. De lengte bedraagt 19–22 cm; met een spanwijdte van 37–42 centimeter en een gewicht van 70-80 gram.

 

In mijn tuin: regelmatige waarneming. ( zijn bij mij niet echt welkom, omdat ze te veel van de zaden van de kleinere vogels eten.)

Relaas……..

Merel

Merel Merel

De merel is een soort met duidelijke verschillen in verenkleed tussen mannetjes, vrouwtjes en jongen. Een mannetjesmerel is een middelgrote zangvogel, 24-25 centimeter met een spanwijdte van 34 tot 38,5 centimeter. Ze wegen tussen de 80 en de 110 gram. Zijn hele lijf is egaal zwart, met een opvallende, oranje, spitse snavel Een vrouwtjesmerel heeft een aardbruin tot licht roodbruin lijf en is dus lichter dan het mannetje. Haar snavel is bruingeel gekleurd. Zij heeft donkere strepen op de keel en een gespikkelde of donker gevlekte onderzijde, een onduidelijk patroon.

In mijn tuin: dagelijkse waarneming.

Roodborst

Roodborst Roodborst

Het is een vrij gedrongen vogeltje en zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een opvallende bruinrode tot oranje keel. De staart is roodbruin ,de rug bruin en de buik lichtgekleurd. De zang is het hele jaar te horen. Hij begint ‘s ochtends te zingen als het nog donker is.

In mijn tuin: de gehele winter

Winterkoning

Winterkoning Winterkoning

Het is een klein gedrongen, zandbruin vogeltje van ongeveer tien centimeter met een opgewipt staartje.

In mijn tuin: regelmatige waarneming in de winter.